IMG_4117.jpg

Blog

TRIBALION - Savage Roar - 2023

Tribalion challenge je trka dužine 23km, sa 35 prepreka koja se održava na platou Kaluđerskih bara na Tari. Po broju učesnika je jedna od najmasovnijih trka sa preprekama u regionu. Na ovogodišnjoj trci održanoj 13. maja 2023. godine trkalo se preko 3000 učesnika.

Pre 15tak godina prijatelj i ja smo znali da se probudimo pre Sunca i u šumi pored Rušnja trčimo po stazama koje je on izmišljao. Često je to bilo čisto mučenje, ali ti neki momenti kada dočekamo prvu jutarnju svetlost, shvatimo da možemo da mrvimo zubima pšenicu koju smo ubrali usput i prvi gutljaj vode sa potoka, bili su neopisiva nagrada. Prijatelj je bio bar duplo spremniji od mene, na tim stazama je živeo. Kada bih došao u šumu osećao sam se kao da mu dolazim u goste. Ne samo što je bio brži nego je i kroz svako šiblje protrčavao kao da ne postoji i nije uopšte obraćao pažnju na krvave rane po nogama. A onda su se niotkuda pojavili ozbiljni zdravstveni problemi. Dijagnostifikovana mu je neka autoimuna bolest i vrlo brzo su počeli da mu otkazuju bubrezi koji su mu zbog toga morali biti odstranjeni. Život mu se zbog toga potpuno promenio, sve ono za šta je do tada živeo postalo je nemoguće. Osim redovnih dijaliza, sve fizičke aktivnosti i režim života postao je vrlo striktan. Načinom na koji se bori sa nastalom situacijom davao mi je opet veliku lekciju, a ja sam se sigurno stotinama puta ogrešio i ne mogu se pohvaliti da sam mu se mnogo puta našao pri ruci. Sa druge strane, dok sam trčao trku nisam se libio da ga pozovem u pomoć. Nemoguće je bilo trčati ovim neverovatnim šumskim stazama a ne setiti ga se. Mislio sam na njega tokom skoro cele trke, uvek je bio tu ispred mene, iako znam da bi ga malo ko na stazi mogao stići. Hvala ti što si me sačekao da zajedno prođemo kroz cilj.

Koristim ovu medalju i moje hvalisanje da skrenem pažnju na nizak nivo svesti o donorstvu organa. Dovoljno je da posetite sajt, potpišete peticiju, pročitate neku od priča... http://www.donorstvojeherojstvo.rs/

Photo: Tribalion

Svake godine se održe dve Tribalion trke. Usudi se, izazovi se: https://tribalion.rs/

Fotografija sa trčanja 2008. godine

Bojan DzodanComment