IMG_4117.jpg

Blog

Fotografisanje venčanja u Srbiji

Poklonite sebi par minuta i obiđite sajt https://mywed.com/ na kome se okupljaju neki od najboljih svetskih wedding fotografa. Mislim da ćete se vrlo brzo složiti da je fotografisanje venčanja u svetu dostiglo visok stepen posebnog umetničkog poziva. Veliki broj fotografija koje nađete na ovom sajtu su prava umetnička dela. Kao što znate kod nas to ide malo drugačije. Kako fotografisanje venčanja funkcioniše u Srbiji?

Restoranska Tajna

Mladenci koji jure da pronađu restoran obično u nekom nezgodnom trenutku sreće što su napokon našli odgovarajući restoran saznaju da su biranjem restorana izabrali i fotografa. Situacija i nije toliko loša, jer eto i dalje mogu izabrati venčanicu, frizuru, odelo pa čak i goste, a sve u svemu fotograf po ukusu restorana ne mora biti ni toliko loš. Ukoliko ne znate, priča koja stoji iza ovog fenomena nije nimalo romantična. Naime grupe fotografa koji drže monopol nad restoranima, a koje u nekim fotografskim krugovima zovu “Ubice pandi” plaćaju restoranima pozamašne svote (reda veličina 10000E godišnje pa i više) kako bi im restoran garantovao da nikome neće dozvoliti osim njima da fotografiše u tom restoranu.

Kada se na ovakav način gradi biznis oko jednog romantičnog događaja, sve i ostane samo biznis, od umetnosti u takvoj atmosferi gotovo da nema ništa. Doduše, ako imate sreće moguće je da će vam restoranski fotograf korektno odraditi fotografisanje na nekoj lokaciji i osnovnu obradu fotografija pa im se neće imati šta za zameriti, ali će biti daleko od umetnosti i što je mnogo bitnije neće biti vaš izbor. Fotografisanje u restoranu je obično organizovano tako da se gostima uzme što više para bez ikakvog obaziranja na to u kojoj meri takva atmosfera prija vašim gostima. Dakle, ne treba vas začuditi da će kao jedan od trikova vašim gostima biti nuđene fotografije kropovanog lica sa grupne fotografije kao njihov portret. Osim toga sama atmosfera zna biti vrlo neugodna i to je ono što ljudi često ponesu kao jedinu neprijatnu situaciju sa svadbe, ubeđivanje da se kupi što više fotografija bez obzira da li se vašim gostima one sviđaju ili ne.

Da li smo najgori?

Već u susednoj Hrvatskoj kolege fotografe nisam mogao ubediti da je kod nas situacija ovakva pa sam posramljen brzo odustao. Zašto im se to čini nemoguće i kako bi stvari mogle da funkcionišu odnosno kako funkcionisu kod njih i u svetu? Mladenci obilaze više fotografa i obavljaju razgovore sa njima u kojima je cilj osim da se vidi portfolio fotografa da se oseti atmosfera koju fotograf uzgaja. To je osoba koja će biti uz vas u vašem najlepšem danu, i imate pravo biti beskrajno izbirljivi. Baš zbog toga fotografi su potpuno posvećeni tome da svojim mogućim klijentima potpuno izađu u susret. Osim sto se očekuje da je fotograf spreman da vam izađe u susret za bilo koji prohtev koji imate iznenadili biste se kolika može biti njegova/njena posvećenost u prikladnom izboru lokacije, traganju za odgovarajućim stilom obrade fotografija ili čak načinu na koji će vam zapakovati finalne fotografije kao gotov proizvod. Mogu vam navesti primer venčanja na kome je bio dogovor da se fotografije tokom celog venčanja dele besplatno svim gostima ili slučaj kada pojedinačne fotografije prolaze kroz višečasovnu obradu kako bi ispunile zahtev mladenaca.

Zar je važno ko je kriv?

Pre nego što kažemo da su “ubice pandi” krivi za situaciju koja vlada u našoj državi valja se ujesti za jezik. Pre svega su ipak krivi klijenti koji tako nešto tolerišu. Ako pogledate iz jednog zdravog ugla situaciju, zar nije neshvatljivo da mladenci ne mogu da izaberu ko će ispričati priču o najbitnijem danu u njihovom životu? Verovatno sam kao fotograf pristrastan, ali mi deluje da su fotografije sa svadbe jedina stvar koja vam ostaje i na koju ćete se bukvalno ceo život vraćati, zar nije fotograf jedan od najbitnijih učesnika tog događaja? Ukoliko podležete ovakvim nametnutim pravilima ne samo da sebe bespotrebno lišavate prava da izaberete kvalitet usluge koju pošteno plaćate već doprinosite atmosferi u našoj državi u kojoj je postalo sasvim normalno da vam neko nameće svoju uslugu bez mogućnosti izbora.

Praktični deo

Oni koji nam najlakše mogu pomoći da situacija u Srbiji krene u pravom smeru su mladenci pa evo par situacija iz kojih oni mogu izvući pouku. Dakle prvi i najjednostavniji predlog jeste da kada pregovarate sa restoranom jedno od prvih pitanja bude da li ste uslovljeni fotografom.  Čak i ako jeste zatražite da vidite portfolio fotografa kojeg vam nude, možda vam se svidi. Ukoliko vam se ne svidi odnosno ukoliko vas pitaju šta je to portfolio situacija će se razvijati na neki od sledećih načina. Prvi slučaj je da će vam restoranski fotograf reći da se on povlači i da možete angažovati svog fotografa ali morate njemu da platite npr. 4E po svakom gostu koji vam dođe da bi on pokrio svoj minus jer nije angažovan. Druga varijanta je da će vam dozvoliti da uporedo angažujete fotografa koji će vam fotografisati u restoranu a neće prodavati fotografije ali vam to nikako ne preporučujem jer se napravi vrlo nezgodna situacija pa moguće izbije i svađa oko toga šta je fotografu dozvoljeno da fotografiše kako ne bi smanjio zaradu restoranskog fotografa. Da situacija se komplikuje, ali rešenje je kao što to obično biva vrlo jednostavno. Vaš uslov kada birate restoran treba da bude da vam dozvole da izaberete i svog fotografa.

Umetnost a ne Biznis

Ovo osim što može biti reklama za moj rad trebalo bi da bude reklama za veliki broj mojih kolega od kojih imam mnogo da naučim i čija zdrava konkurencija mi predstavlja divnu nadu da će i u Srbiji jednog dana situacija biti kao u normalnom svetu. Navedeni sajt ujedno možete pretražiti i po gradovima Srbije i pronaći sebi odgovarajućeg fotografa. Bilo bi nam svim drago da se “Ubice pandi” ne ljute na ovaj pošten predlog da prestanu razvijati biznis i počnu razvijati umetnost jer su i više nego dobrodošli da zajedno osmišljavamo scenu wedding fotografije u Srbiji.