IMG_4117.jpg

Blog

WEDDING WORKFLOW - SLEEKLENS

TVOJ STIL MI ZVUČI POZNATO - PRISETI ZA LIGHTROOM

Priložena fotografija u verziji pre-posle fakat nije fotošopirana. Nije čak ni otvorena u fotošopu. Prošla je samo kroz digitalnu mracnu komoru i to je sve.

Priložena fotografija u verziji pre-posle fakat nije fotošopirana. Nije čak ni otvorena u fotošopu. Prošla je samo kroz digitalnu mracnu komoru i to je sve.

LightRoom iako ima smanjene mogućnosti za obradu fotografija u odnosu na PHotoshop nemerljivo je zgodniji za obradu velikog broja fotografija koje dobijete kao rezultat fotografisanja venčanja, krštenja ili nekog drugog događaja. Posebno olakšanje u korišćenju LR omogućavaju priseti. Priseti su sačuvana podešavanja koja ste uspešno primenili na fotografiju i koja možete primeniti i na fotografije u nekim drugim situacijama. Takođe je moguće kupiti priset koji vam se sviđa, uvesti u LR i primeniti na svoje fotografije.

 
Moj tok obrade u LR inače ne uključuje korišćenje tudjih ili kupljenih priseta ali sam na molbu ekipe Sleeklens-a odlučio da sa vama podelim utiske o njihovom Wedding workflow paketu.

Zašto ovaj paket nosi naziv workflow?

Ako ste se ranije sretali sa paketima priseta znate da su nam obično predstavljeni kao magični štapić koji uz jedan klik učini magiju na vašoj fotografiji. Ispostavi se da to nije tako jer treba pregledati gomilu priseta da bi se našaopriset koji odgovara uslovima u kojima je napravljena vaša fotografija i onda ga je još potrebno dodatno prilagoditi.

Kod Workflow paketa situacija je malo drugačija. Wedding workflow paket se sastoji od 112 priseta i 23 četkice. Ono što je najbitnije jeste da su priseti u workflow-u sistematski grupisani. Samo nekolicina priseta pretenduje da obavi magiju u jednom kliku i neki od njih nose imena filmova čiju atmosferu donekle pokušavaju da dočaraju (Doručak kod Tifanija, Kum, Građanin Kejn...), svi ostali priseti su smešteni u grupe pretpostavljenim redosledom kojim bi trebalo da budu primenjeni. Ne samo da su složeni prema pretpostavljenom redosledu već su složeni i u grupe prema tome da li se tiču svetla, boje, kontrasta, detalja... a u svom imenu sadrže i objašnjenje kako će delovati na fotografiju (otvoriti senke, zatvoriti svetle delove, rešiti problem plave kože, dodati toplinu...). LightRoom pri tom svaki od ovih efekata nadovezuje jedan na drugi pa je potrebno da iz liste priseta izaberete jedan za drugim svaki koji vašu fotografiju približava onom što želite da postignete. Na kraju se može desiti da sama serija priseta postigne potpun rezultat ali je verovatnije da će se preseti pozvati na vaše poznavanje LR i zatražiti da mrdnete još par klizača kako biste dobili finalnu fotografiju.

Priča se tu ne završava jer osim priseta na raspolaganju su 23 četkice koje su na mene ostavile još jači utisak nego priseti. Jednako jednostavno su nazvane baš prema onome za šta ih je najbolje koristiti (uklanjanje žutih zuba, umekšavanje kože, definisanje detalja kose, definisanje detalja neba...). I kod četkica situacija se slična kao sa prisetima obično ćete morati malo da ih prilagodite konkretnoj situaciji ali ćete dobiti široku lepezu četkica koje su odlično organizovane.

Kratko vreme koje sam proveo igrajući se sa ovim paketom nije dovoljno da ispita sve mogućnosti ali mi je ostavio utisak kao bogat i raznovrsan paket čije detaljno poznavanje bi moglo u mnogome olakšati rad onima koji imaju sličnu rutinu rada ili ih bar u nekim situacijama inspirisati.

Par mojih primera i nisu toliko reprezentativni da prikažu mogućnosti paketa pa je možda bolje da posetite njihov sajt https://sleeklens.com/product/wedding-lightroom-presets/

Ili pregledate ostale pakete https://sleeklens.com/product-category/lightroom-presets/ među kojima možete besplatno skinuti osnovni paket sa 30 priseta i 10 četkica.
Neka vas ne brine ako niste do sada imali susret sa prisetima jer na sajtu imate detaljno objašnjenje kako da ih instalirate u 10-tak klikova.