IMG_4117.jpg

Blog

STOCK FOTOGRAFIJA

Stock fotografija – kako zaraditi PRODAJOM fotografijA

Većina fotografija koje vidite u toku dana po dnevnim novinama, bilbordima, web sajtovima su stock fotografije. To znači da je vlasnik te fotografije dobio pare da bi fotografija bila objavljena. Stock fotograf je onaj koji svoje fotografije stavlja na raspolaganje za korišćenje uz određenu novčanu nadoknadu. Bavljenje ovakvom vrstom fotografije je vrlo unosan posao i može vam doneti veliku zaradu ukoliko se tome ozbiljno posvetite. Najbolji način da shvatite stock fotografiju kao posao iz snova jeste da pogledate studio najuspešnijeg stock fotografa Yuri Arcus-a STUDIO1, STUDIO2 čije se bogatstvo procenjuje na 50M$. To što biti milioner može značiti da ste stock fotograf ne znači da ćete biti milioner ako ste stock fotograf, ali bez obzira na to stock fotografija vam može obezbediti pristojna mesečna primanja. Čak i kod nas u Srbiji ima dosta vrlo uspešnih stock-era koji uzimaju i po više hiljada dolara mesečno od stock fotografije.

Prva fotografija koja mi je primljena na stock. U početku samo 30% fotografija koje sam slao su imale prolaz na stock-u.

Prva fotografija koja mi je primljena na stock. U početku samo 30% fotografija koje sam slao su imale prolaz na stock-u.

Kako Stock funkcioniše

Postoje agencije na internetu koje imaju ogromne baze podataka fotografija. Zajednici stock fotografa se lako pridružujete registracijom u jednoj ili više agencija. Sam proces registracije se razlikuje od agencije do agencije. Neke od njih će vam tražiti sken pasoša (nema potrebe za paranojom, tako potvrđujete svoj identitet), neke će vas tražiti da polažete test kojim pokazujete da razumete funkcionisanje sajta, a na nekima ćete samo klimati glavom i vikati „YES YES“. Posle registracije možete početi slati fotografije. Za svaku fotografiju koju šaljete morate napisati prikladan opis i ključne reči koje će omogućiti da korisnici lakše pronađu vašu fotografiju. Osim toga ukoliko se na vašoj fotografiji nalazi nečije lice moraćete uz fotografiju poslati i sken MR dokumenta sa potpisanom saglasnošću dotičnog lica da se njegova fotografija može koristiti u komercijalne svrhe. Svaka fotografija koju pošaljete prolazi kroz krug selektora koji odlučuju da li da vašu fotografiju uvrste u svoju ponudu. Fotografija se može smatrati prikladnom/neprikladnom po dva osnova:

Kvalitet fotografije:
U nekim agencijama će vas već u okviru registracije informisati o nekim tehničkim nedostacima zbog kojih vaše fotografije mogu biti odbijene (hromatska aberacija, distorzija piksela, loša kontrola svetla, loša kompozicija, šum, neoštrina). Svaki put kada vam fotografija bude odbijena biće vam naveden razlog zbog koga je odbijena. Gotovo da se podrazumeva da fotografišete DSLR-om, a preporučljivo je fotografisati u RAW formatu koji će izvući maksimum iz vašeg senzora.  

Stock orjentacija:
Drugi kriterijum je koliko je vaša fotografija upotrebljiva. Ne pokušavajte biti neshvaćeni ludi umetnik na stock sajtovima. Imao sam razne ispade jer nisam shvatao princip funkcionisanja stock sajtova. Jedan od „incidenata“ jeste pokušaj da jednoj stock agenciji ponudim na prodaju prazan fajl od 3,2mpx. Uz prazan fajl je išao opis za koji sam smatrao da je izuzetno šarmantan i da će mi obezbediti bogatstvo. Usledilo je banovanje sa sajta agencije i tek posle mog izvinjenja su mi pružili još jednu šansu. Cilj je da vaše fotografije budu što jasnije sa što većom mogućnošću da se iskoriste. Princip je vrlo jednostavan. Razmišljajte kakva je to fotografija koja može ilustrovati što više tema koje su trenutno u trendu. Neke od popularnih tema su: porodica, posao i poslovni ljudi, alternativni izvori energije, zdrav život...

Primeri mojih najprodavanijih stock fotografija:

KolIko je to para?

Bitno je da razumete da vi na ovaj način ne prodajete prava za svoju fotografiju. Vi samo naplaćujete nekom dozvolu da je koristi, a fotografija ostaje i dalje vaša, i za jednu istu fotografiju možete prodati neograničen broj dozvola za korišćenje. Moj rekord je da mi se fotografija proda oko 400 puta što nije ni približno mnogo ako znate da postoje bestseleri iz sveta koji su prodati i po 30000 puta. Kada to znate lakše mi je da vam priznam da je prosečna zarada koju dobijate po prodaji oko 1$. Opet, zarada varira od agencije do agencije, formata, tipa dozvole koju neko želi itd. Ne želim da vam nabrajam sve moguće dozvole i načine na koje su agencije organizovale svoje prodaje, ali je bitno da znate da zarada može da varira u zavisnosti od veličine fotografije, od toga da li će je koristiti na internetu, za štampu na proizvodu koji namerava da prodaje itd... Moguće je da će neko poželeti da otkupi i autorska prava za neku od vaših fotografija. Trenutni rekord u jednoj od agencija drži makro fotografija crvene ruže koju je autor uspeo da proda za 7300$. To je rekord koji čeka da bude oboren.

Moja fotografija koja je prodata oko 400 puta(levo). Poznati bestseller koji je prodat oko 25000 puta (desno)

Moja fotografija koja je prodata oko 400 puta(levo). Poznati bestseller koji je prodat oko 25000 puta (desno)

Svaka agencija ima neke svoje specificnosti. Na dreamstime-u prihvataju najviše fotografija. Možda upravo zbog toga prodaje nisu česte ali su cene prilagođene formatu fotografije. Na shutteru je kriterijum malo jači i neće svideti što će vam prodaje uglavnom donositi 0,25$ odnosno 0,33$ kada pređete 1000 prodaja, ali je odlično što se fotografije na shutteru odmah krenu prodavati. Istock je najozbiljnija stock agencija i ima najače kriterijume i kod njih je najveća verovatnoća da će vam neka fotografija postati odlično prodavana. Glavna mana kod istocka mi je najnaporniji obrazac za slanje i popunjavanje informacija o fotografijama.

Fotografija jednog beograđana koja se prodala na ISTOCK-u blizu 6000 puta

Fotografija jednog beograđana koja se prodala na ISTOCK-u blizu 6000 puta

Vrlo jednostavno već sada se možete registrovati na neki od sajtova. Ovo je redosled koji vam ja preporučujem i biću vam zahvalan ukoliko se registrujete preko navedenih linkova.

DREAMSTIME

SHUTTERSTOCK

ISTOCK
Da biste podigli pare potrebno je da napravite digitalni račun na skrill-u, otvorite devizni račun u nekoj našoj banci, i ta dva računa povežete. Obično postoji neki minimum koji je potrebno da zaradite da biste od stock agencije mogli zatražiti da vam pošalje pare. (taj minimum za istock i dreamstime je 100$, a za shutterstock je 70$). Dolarima treba nekoliko dana da legnu na vaš skrill račun, a onda još nekoliko dana da vam stignu u Srbiju.

Zaključak:

Ukoliko se baš ozbiljno posvetite stock fotografiji gotovo je neizbežno da vam to postane solidan izvor prihoda ili čak način na koji ćete zarađivati za život. Na tom putu imaćete dve velike prepreke. Prva je što nagrada kasni, odnosno ako se već danas počnete baviti stock-om prve pare možete očekivati tek za nekoliko meseci, a ozbiljnu zaradu možda tek za jednu ili dve godine. Dobra strana toga je što se prodaja isto tako sporo i gasi. Ja se stock fotografijom ne bavim već 2-3 godine, a i dalje mi povremeno kapnu neke pare sa stock sajtova. Druga prepreka je to što konstantno bavljenje stock fotografijom zahteva od vas da svakodnevno smišljate nove ideje koje će imati svoju primenu. 

Moguće je da na hard disku imate veliku arhivu fotografija, uz malo strpljenja i utrošenog vremena možete prebaciti bar deo arhive na jedan od stock sajtova i proveriti da li među vašim fotografijama spava neki od bestselera.

Moja galerija kao i galeriji nekih vrlo inspirativnih stock fotografa:

http://www.dreamstime.com/jox_info
http://www.dreamstime.com/bowie15_info
http://www.dreamstime.com/konradbak_info
http://www.dreamstime.com/kamchatka_info
http://www.dreamstime.com/nejron_info