IMG_4117.jpg

Blog

Poziv na Fotolimpijadu - 9. novembar 2018. godine

Fotolympic je ubedljivo najinteresantnije takmičenje na kome možete učestvovati kao ljubitelj fotografije. Bitno je da znate da takmičenje nije predviđeno samo za profesionalne i iskusne fotografe, na njemu su dobrodošli svi ljubitelji fotografije iz celog sveta, pa čak i oni koji fotografišu samo mobilnim telefonom.

27. mesto na temu “Niz”

27. mesto na temu “Niz”

Već ideja takmičenja će vam delovati vrlo interesantno. Na dan kada se otvara takmičenje odnosno u ovom slučaju 9. novembra, biće objavljene 24 teme za fotografisanje. Od tog trenutka takmičari imaju na raspolaganju 48 sati da pokušaju da odgovore sa po jednom fotografijom na svaku od tema. Dakle, dozvoljeno je da idete gde god želite i fotografišete šta god želite kako bi odgovorili na zadate teme, ali u tih 48 sati morate isplanirati i vreme potrebno za izbor, obradu i slanje fotografija. Dozvoljena je osnovna obrada bez uklanjanja objekata sa fotografije i bez kombinovanja dve i više fotografija dok je višestruka ekspozicija u aparatu dozvoljena. Teme su drugačije na svakom takmičenju ovog tipa, ali se neke od njih često ponavljaju: kontrast, svetlost, linije, trougao, broj, dijagonala, ulica, istorija, osmeh, moda, crveno, portret, komunikacija, refleksija... Na vama je da svoju veštinu demonstrirate tako što odgovor na temu neće biti previše jednostavan, ali ni previše kreativan tako da se ne razume zašto je poslata fotografija odgovor na temu.

3. mesto na temu “Arhitektura”

3. mesto na temu “Arhitektura”

Kada istekne 48 sati takmičenje se zatvara, a na scenu stupa žiri. Vrlo efikasan i jedinstven sistem u kome 24 člana žirija iz celog sveta ocenjiuju anonimne fotografije obezbeđuje da takmičari uvek budu zadovoljni sa rezultatima glasanja. Osim toga bodovanje je otvorenog tipa i naknadno možete na sajtu pogledati sve fotografije i sve poene kao i kako je svaki član žirija glasao.

Takmičenja ovog tipa su veliki izazovi ukoliko pokušate da odgovorite na sve teme, ali na takmičenju ste i više nego dobrodošli i ako želite samo da se oprobate u nekoliko tema i pristupite tome potpuno rekreativno. Ukoliko nikada niste učestvovali na ovakvim takmičenjima iznenadiće vas koliko će vas potraga za temama učiniti svesnim okoline kojom se krećete i koliko detalja ćete primetiti koje nikada pre niste uočili. Ova potraga obično vas dovede do interesantnih avantura i često vas navede na komunikaciju sa ljudima koje srećete a koji vam mogu pomoći u realizaciji tema.

16. mesto na temu “Umetnost”

16. mesto na temu “Umetnost”

Prijavite se na photolympic takmičenje tako što ćete se registrovati na sajtu www.photolympic.com cena učešća je 35$, odnosno 30$ ako kao promo kod upišete 5a9e054352895 . Osim toga ukoliko se registrujete sa ovim promo kodom ulazite u izbor za jedno od tri besplatna učešća koja će biti podeljena koristeći slučajan izbor imena. Registrujte se što pre, a dobitnici besplatnih učešća će biti javno izvučeni 20. oktobra u 12:00h uživo na mom instagram profilu @dzodan.

1. mesto na temu “Simetrija”

1. mesto na temu “Simetrija”

Predviđene nagrade od 1000$, 500$, 250$ za prva tri mesta u ukupnom plasmanu mogu vas motivisati da ozbiljno pristupite takmičenju. Bez obzira koliko ambiciozno pristupate bitno je da znate da se dešavalo da se fenomenalni fotografi loše plasiraju kao i da oni sa minimumom iskustva budu vrlo visoko plasirani. Zbog toga je najbitnije da se opustite i igrate, a uz ovakvu igru budite sigurni da ćete mnogo toga naučiti.

2. mesto na temu “Jutro”

2. mesto na temu “Jutro”

Ukoliko imate pitanja pišite u komentarima. Do početka takmičenja planiram da podelim sa vama još jedna tekst sa prethodnim iskustvima koje sam stekao kao višegodišnji takmičar sa učešćem na oko 10 takmičenja ovog tipa i kao višestruki pobednik.

Kolaž fotografija koje su bile moji odgovori na 24 teme sa prethodne Fotolimpijade

Kolaž fotografija koje su bile moji odgovori na 24 teme sa prethodne Fotolimpijade