IMG_4117.jpg

Blog

Kako se zabaviti na foto-olimpijadi

Uputstvo za takmičenje na Photolympic.

Iako bi naslov „Kako osvojiti 1000$?” bio privlačniji, promašio bi poentu takmičenja. Ne zato što je pogrešan pristup učestvovati na ovakvom takmičenju sa idejom da se pobedi i osvoji glavna nagrada od 1000$ već zato što je verovatnije da ćete osvojiti nagradu ukoliko se na takmičenju dobro zabavite. Ovo pišem sa idejom da otklonim moguće minimalne tegobe koje vas mogu obuzeti ukoliko prvi put učestvujete, a onima koji već imaju iskustva može biti interesantno da pročitaju kako razmišljam o odgovaranju na takmičarske teme. Ukoliko niste uopšte upoznati sa ovim takmičenjem pročitajte prvo poziv ovde.

4. mesto na temu “Minimalizam” - Frame 24 - 2018.

4. mesto na temu “Minimalizam” - Frame 24 - 2018.

Moje prvo učešće

Iako sam na prvom takmičenju koje se održalo pre 8 godina mnogo naučio i uživao, imao sam i sitne probleme u tome kako da se orjentišem u temama koje smo dobili. Tada su se ovakva takmičenja održavala tako što se 24 fotografa okupe u Nišu i organizator im dodeli 24 teme na koje imaju 24 sata da odgovore. Kada sam bio prozvan i dobio spisak sa temama uhvatila me blaga panika i trema. Neprekidno sam čitao spisak i pokušavao da upamtim sve teme. Umoran od intenzivne potrage u kasnim satima iza ponoći odlučio sam da predahnem, ali nisam mogao zaspati jer su mi se teme motale po glavi kao u nekoj noćnoj mori. Na kraju takmičenja imao sam čak nekoliko fotografija za koje drugi fotografi nisu mogli da pogode kojim temama su bile namenjene.

Na takmičenjima koja su se održavala u Nišu jedna od redovnih tema bio je džez festival - 1. mesto na temu “Nišvil” - Fotofinish 2011.

Na takmičenjima koja su se održavala u Nišu jedna od redovnih tema bio je džez festival - 1. mesto na temu “Nišvil” - Fotofinish 2011.

Vaše prvo učešće

Osim što nema potrebe za panikom, nema potrebe ni da se odmah opterećujete spiskom sa temama. Predlog je da sačekate objavu tema u petak posle ponoći, odnosno u subotu u 1:00 u našoj vremenskoj zoni. Na osnovu tema razmislite šta biste mogli obići od lokacija i koga biste mogli pozvati da vam pravi društvo ili pozira. Posle toga je najbolje da odspavate, sačekate izlazak sunca i tada odmorni krenete u avanturu.

Na počeku takmičenja je bitnije da se opustite i fotografišete sve što vas privuče nego da sebi pravite pritisak držeći sve teme u glavi. Ako se potrudite da napravite dobre fotografije bez obzira na teme videćete da je u odličnim fotografijama često vrlo lako prepoznati i neku od tema. Moj pristup na poslednjim takmičenjima je takav da tek na polovini takmičenja posvetim ozbiljnu pažnju temama. Do tada ih pročitam ali skoro da ni ne pomislim na njih dok uživam u fotografisanju po gradu. Na veći broj tema odgovorim slučajno i spontano. Tek kada odmakne 15tak sati ozbiljno se posvetim spisku i razmislim koje teme bi trebalo ciljno da jurim. U tom kasnijem periodu korisno je sa sobom imati spisak tema na papiru da biste označili kako napredujete.

Evo primera sa jednog od takmičenja kada sam na kraju bio ubeđen da nemam nijednu dobru fotografiju na temu „dijagonala“. Pregledao sam još jednom sve fotografije i našao fotografiju na kojoj su golubovi sasvim slučajno odlično odgovorili na temu.

1. mesto na temu “Dijagonala” - Frame 24 2015.

1. mesto na temu “Dijagonala” - Frame 24 2015.

Šta je dobar odgovor na temu

Dve krajnosti koje su jednako pogrešne su slučaj kada potpuno banalno odgovaramo na temu bez obzira da li fotografija ima i neki drugi kvalitet i drugi slučaj kada se toliko trudimo da odgovor bude originalan da se teško može razumeti šta je bila tema. Da bi osmeh bio dobar odgovor na temu „osmeh“ ta fotografija na sebi mora imati još neki kvalitetan element osim samog osmeha. Na toj fotografiji može biti još i zanimljivo svetlo, neobično kadriranje, upečatljiva pozadina, kontekst osmeha…

Možda je dobar primer fotografija sa prošle fotolimpijade sa kojom sam želeo da odgovorim na temu “emocija”. Nini, koja mi je bila strpljiv model, sam rekao da na temu emocija želim da fotografišem njen osmeh, ali sam bio svestan da bi sam osmeh bio prejednostavan odgovor. Iskoristio sam to što Nina ima interesantnu kosu i nju učinio dominantnim elementom namerno je namestivši tako da skoro skroz sakrije emociju koja je zapravo glavna tema.

3. mesto na temu “Emocija” - Model Nikolina Kovačević - Frame 24 - 2018.

3. mesto na temu “Emocija” - Model Nikolina Kovačević - Frame 24 - 2018.

Naravno na temu osmeh ne mora se odgovoriti sa osmehom. Odgovor mogu biti i dva šrafa sa žicom koji podsećaju na smajli, ali ste u takvom pristupu u opasnosti da odlutate u drugu krajnost, a to je da budete nejasni i da žiri ne prepozna šta ste želeli reći. Tu je bitno uzeti u obzir i način žiriranja. Žiri dobije ogroman broj fotografija na pregled i ima mnogo posla da pregleda i oceni sve fotografije pa se ne zadržava dugo na svakoj od njih. Ukoliko im ne bude na prvi pogled jasno zbog čega je izabrana fotografija odgovor na zadatu temu verovatno će joj dati lošu ocenu. Evo primera sa prethodnog takmičenja u kome sam odgovarao na temu „umetnost“. Iako je fotografija vizuelno jednostavna zapravo sam pokušao biti kreativan i fotografijom ilustrovati Dišanovu ideju „Umetnost je ono što umetnik proglasi za umetnost“. U tu svrhu je uramljeni deo cigala umetničko delo jer je uramljeno iako se od okolnog zida razlikuje samo zbog rama. Osim što žiri može da misli da je ovakva ideja neuspešno predstavljena, još verovatnije je da nema vremena da razmišlja o ovakvim idejama i da bi mnogo bolje reagovao na fotografiju koja očiglednije asocira na umetnost.

16. mesto na temu “Art” - Photolympic 2018.

16. mesto na temu “Art” - Photolympic 2018.

Jedan od trikova koji vam može pomoći pri odgovoru na teme jeste da razmišljate o suprotnom motivu od teme koja je zadata. Uobičajeno je da na temu “simetrija” budu odlično ocenjene fotografije na kojima je prikazana asimetrija. Primer ispod pokazuje kako se odlično može plasirati fotografija nekulture na temu „kultura“. Naravno i ovde postoje granice jer dok je jasno kako se na temu “sreća” može dobro odgovoriti tužnom scenom vrlo je teško smisliti opravdanje da se na temu “crveno” odgovori sa plavim motivima. Možete primetiti na ovoj fotografiji baku na prozoru, iako je sporedni element to je taj dodatni element koji čini da fotografija ne bude prejednostavna. Da baka nije izašla na prozor ova fotografija ne bi bila dovoljno dobar odgovor na temu.

3. mesto na temu “Kultura” - Frame 24 2018.

3. mesto na temu “Kultura” - Frame 24 2018.

Komunikacija

Velika preporuka je da nađete nekog ko će vam praviti društvo na ovom takmičenju, još bolje ukoliko je to neko ko se takmiči. Podrška će vam mnogo značiti u trenucima kada se umorite i ne budete imali više snage da sami lutate gradom. Svaki put kada sam pobedio ili postigao odličan rezultat osećao sam da to nisam sam postigao već da deo nagrade pripada onima koji su mi pravili društvo i pomagali. Osim što je uvek interesantno da vam neko od prijatelja posluži kao model za fotografije još interesantnije je da pokušate da uspostavite komunikaciju sa ljudima koje ćete sresti na ulici. To je jedna od čari ovog takmičenja, lutanje gradom, upoznavanje njegovih skrivenih kutaka i razgovor sa slučajnim prolaznicima.

3. mesto na temu “život je igra” - Frame 24 2015.

3. mesto na temu “život je igra” - Frame 24 2015.

Obrada

Prema pravilima takmičenja dozvoljena je osnovna obrada što bi značilo da možete raditi korekcije na fotografiji koje ne uključuju kombinovanje elemenata sa više fotografija i uklanjanje elemenata sa fotografije. Sva ostala obrada je dozvoljena pa čak i višestruka ekspozicija kada se uradi direktno u aparatu. Uzmite u obzir da ukoliko osvojite neko od prvih pet mesta u nekoj od tema moraćete poslati i sirovu fotografiju kao potvrdu da nije u pitanju fotomanipulacija i da je fotografija napravljena u toku takmičenja.

4. mesto na temu “Dijagonala” - Photolympic maj 2018.

4. mesto na temu “Dijagonala” - Photolympic maj 2018.

Izbor fotografija:

Kada sam na kraju prvog takmičenja jednom iskusnijem fotografu pokazao moje odgovore na teme rekao mi je da bi on znao kako te iste 24 fotografije da rasporedi po temama tako da budu mnogo uspešnije. Sam izbor i razmeštanje fotografija po temama je posebna veština i topla preporuka je da ostavite bar nekoliko sati za to. Uvek se dogodi da jedna fotografija odlično odgovara na više tema kao i da na jednu temu imate nekoliko odgovora oko kojih je potrebno odlučiti se. Ispod je primer fotografije koja je na prethodnom takmičenju imala najveći broj poena u svim temama i osvojila prvo mesto na temu „prolaz“. Tek u poslednjem trenutku sam se odlučio da ta fotografija ne bude odgovor na temu „urami kadar“ gde sigurno ne bi tako dobro prošla. Da biste proverili proceduru slanja fotografija i procenili koliko vremena to oduzima najbolje je da na kraju prvog dana takmičenja odaberete odgovore na teme sa kojima ste zadovoljni i okačite ih na sajt. Sajt je organizovan tako da uvek možete da se predomislite i pošaljete neku drugu fotografiju ukoliko bolje odgovorite na temu. Bitno je da pošaljete fotografije na što više tema čak i ako niste zadovoljni odgovorom. Žiri čine 24 člana koji imaju različite pristupe i nikada ne možete znati da li će neko vašoj fotografiji sa kojom niste zadovoljni ipak dati bar neki poen.

1. mesto na temu “Prolaz” - Frame 24 2018.

1. mesto na temu “Prolaz” - Frame 24 2018.

Fotografija koja je zamenjena ne temi “prolaz” - Frame 24 2018.

Fotografija koja je zamenjena ne temi “prolaz” - Frame 24 2018.

Oprema:

Kod ovog takmilčenja žiri neće biti u prilici da zumira vaše fotografije i zamera im zbog šuma ili sitne omaške u fokusu, odnosno neće toliko pažnje biti posvećeno tehničkoj perfekciji. Zbog toga je možda čak i prednost imati dobar prosumer sa solidnim zumom nego profesionalni DSLR. Kod DSLR-a je problem ukoliko imate više objektiva koje stalno treba da menjate i vučete svuda za sobom, a pri tom sa svom tom opremom koja vas umara privlačite i pažnju što nekada onemogući spontanost. Pre par takmičenja jedna od pobedničkih fotografija je fotografisana mobilnim telefonom.

Ko pobeđuje:

Sigurno bi vas oduševila atmosfera na takmičenjima ovog tipa koja su se održavala u Nišu i Novom Sadu kada su javno proglašvani pobednici po temema i bile prikazivane fotografije. Divno je koliko smo se svi radovali odličnim fotografijama bez obzira da li smo ih mi fotografisali. Tada se moglo jasno videti da je celo ovo takmičenje jedan zajednički umetnički poduhvat u kome svi zajedno stvaramo jedan kolaž vrlo raznovrsnih fotografija. Pobeda koju proglasi žiri je u tom smislu potpuno nebitna niti znači da su oni koje je žiri lošije ocenio loši fotografi. Dešavalo se da vrhunski fotografi budu loše plasirani na ovakvim takmičenjima jer se ne pronađu u ovakvom format takmičenja, ali to ne umanjuje njihovu izvrsnost. Prema tome, plasman i pobede su najmanje bitne, ono što je čarobno jeste da učestvovanjem doprinosite raznovrsnosti fotografija koje se sakupe na ovom takmičenju.

Klikom na sledeće linkove možete pogledati kompletne odgovore sa 3 takmičenja na kojima sam učestvovao. Na dva od njih sam osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu, a na jednom drugo mesto.

24 Frame 2015
Frame 24 2018
Photolympic MAY 2018

Želim vam lepo svetlo

1. mesto na temu “Otuđenost” - Frame 24 - 2015. godine

1. mesto na temu “Otuđenost” - Frame 24 - 2015. godine